Print Friendly, PDF & Email

Skulptur i antikken

Skulptur i antikken 1
Laokoon gruppen

 

Skulptur fra antikken i Roma er i hovedsak kopier av originaler fra det gamle Hellas. Skulpturer som Laokoon, som befinner seg i Vatikanmuseet, er en av to kopier.
Skulpturer fra denne epoken har gitt inspirasjon til kunstnere i renessansen og barokken og har nok vært forbilder for så vel Michelangelo som Bernini.

 

Den originale Laokoongruppen ble laget ca. 50 f.kr.  Dette er en sagnfigur fra gresk mytologi og historien om Troja. Han var i følge legenden en trojansk prest som advarte Trojas innbyggere om å ta imot den store trehesten som spartanerne hadde gitt dem og som skulle vise at de trakk seg tilbake fra angrepet. Som vi vet gjorde de ikke det!  Hesten skjulte greske soldater som på denne måten kom seg innenfor murene.

Vergil skrev i Aeniden at Laokoon skal ha uttrykt:

“Ikke tro hesten, trojanere!
 Uansett hva det er, frykter jeg grekerne, selv når de bringer gaver”

En av de greske gudene sendte i sin vrede en sjøorm til Troja for å straffe Laokoon. Skulpturen viser sjøormen som dreper Laokoon og hans to sønner. Kopien som står utstilt i Vatikanmuseet ble funnet av en bonde i 1506, mens han holdt på med åkerarbeid, ikke langt fra der kirken Santa Maria Maggiore nå ligger. Det var Pave Julius II som sørget for å få skulpturen utstilt i Vatikanet. Den ble plassert der den 15. februar i 1506 og denne datoen regnes nå som Vatikanmuseenes fødselsdag.

Skulptur i antikken 2
Marcus Aurelius rytterstatue

Den originale bronsestatuen av keiser Marcus Aurelius står i Kapitolmuseene (kopien står på plassen utenfor). Dette er eneste rytterstatue fra førkristen tid som er bevart. De fleste ble smeltet om til andre formål.

Grunnen til at denne ble spart er at man i århundrer trodde at dette var en statue av Konstantin, den første kristne keiser. Lenge sto den utenfor Laterankirken, men ble flyttet til Kapitol av pave Paul III i 1538. Her sto den frem til den ble flyttet inn i museet i 1981, fordi den var i ferd med å bli ødelagt av forurensningene.

Når er den laget? Ja, det er et interessant spørsmål. Nylig har man funnet ut at det er ca. 100 år mellom hest og herre og det antas at rytteren er laget i forbindelse med feiring av Marcus Aurelius seier i Germania, dvs. rundt 180 e.kr. Hesten er med andre ord betydelig eldre.

 

 

 

Les også om:

Les også om andre tidsepoker: