Print Friendly, PDF & Email

Gode råd og praktiske opplysninger om Roma

Gode råd om Roma 1Her er noen nyttige tips som det kan lønne seg å være oppmerksom på når du er i Roma: 

 • Det er innført forbud mot å spise medbragt mat eller snacks i nærheten av historiske steder, bygninger og monumenter. Denne loven ble innført i 2012. Det har lenge vært spiseforbud i Spansketrappen. Boten varierer fra 25 til 500 euro.
 • Du kan nå få opp til ca. 4.000 kroner i bot for å sette deg ned i Spansketrappen eller slepe med deg en trillekoffert i trappen
 • Bøter får du også hvis du bader i en fontene eller går med bar overkropp
 • Vannpostene som du finner gatelangs i Roma har utmerket drikkevann.  Fyll opp flasken!
 • Røyking er ikke tillatt i offentlige rom, som for eksempel barer, restauranter og stasjoner.
 • Det kan lønne seg å kjøpe Romapass. Med dette passet reiser du fritt med buss og Metro i tre dager, du får fri entré til de to første museene som passet omfatter og rabatter på en del andre. Passet fås kjøpt på turistinformasjonene og i museene.
 • Køene for å komme inn i Vatikanmuseet kan være endeløse. Denne køen kan du unngå ved å forhåndsreservere billetter. Jeg skal love deg at det er en herlig følelse å gå forbi en kilometerlang kø med reservasjonen i hånden. Hvis dere er flere kan det lønne seg å printe ut en reservasjon til hver. Når dere skal inn står det en vakt med scanner. Det kan være vanskelig å holde sammen i mylderet foran hovedinngangen. Når dere har kommet inn leverer du reservasjonen i billettluken.I Galleria Borghese kommer du simpelthen ikke inn uten forhåndsreservasjon. Vær ute i god tid, minst en halv time før avtalt tid!Her er linker som du kan benytte:

Vatikanmuseet og det Sixtinske kapell: http://biglietteriamusei.vatican.va

Galleria Borghese: http://www.ticketeria.it/ .

 • Du får bedre service dersom du er pent kledd. Kommer du i shorts, korte skjørt eller i en overdel med bare skuldre, kan du få problemer med å komme inn i kirker, spesielt i Peterskirken, der det er vakter som følger med. Klikk deg inn her for å få noen ekstra tips om hvordan du får forventet service på restauranter.
 • Når du skal inn i Peterskirken må du gjennom en sikkerhetskontroll lik den vi må gjennom på flyplasser. Legg igjen kniver o.l. hjemme.
 • Det er tillatt å fotografere inne i Peterskirken, men det er ikke tillatt å fotografere de besøkende.
 • Snakk lavt i kirker. I Peterskirken og det Sixtinske kapell er det vakter som passer på. Du risikerer å bli tilsnakket dersom du hever stemmen litt for mye.
 • Vær forsiktig når du går over gaten! Har du begynt å gå, så stopp ikke! Det er sannsynligvis ikke den bilen du egentlig stopper for som kjører på deg. Den bilen som kommer litt bak, i filen ved siden av, og som tror at du går, vil høyst sannsynlig ikke greie å stoppe i tide og ulykken er et faktum!
 • For å guide i Roma må du ha lisens. Hvis du har med deg en liten gruppe og blir litt for ivrig når dere står foran ett av nasjonalmonumentene, kan du bli oppsøkt av sivilt politi som ber om å se din guidelisens. Har du ikke en slik kan du risikere å få en bot på flere tusen kroner!
 • Få mer ut av Romaturen med norsktalende guide. Klikk deg inn her og se hva de kan tilby!
 • Den norske ambassade i Roma:
  Tlf.: +39 06 45238100
  Norsk nummer: +47 23952900
  Adresse: Via di San Domenico 1, 00153 Roma
  E-post: emb.rome@mfa.no
  Internett: www.amb-norvegia.it


Gode råd om Roma 2

Bankautomat i Roma
På Piazza della Rotonda, på det borteste venstre hjørne av plassen når du står med ryggen mot Pantheon, i Via Giustiniani, ligger en minibank som er sikrere enn de fleste. Her må du benytte kortet for å komme inn døren til bankautomatene.

 

Gode råd om Roma 3Dagligvarebutikk i Roma
Rett opp i samme gate, Via Giustiniani, ligger det en Coop dagligvarebutikk. Den har et godt utvalg av vin, men også delikatesse. Ved enden av den betjente delikatessedisken finner du vakuumpakket parmesanost i ulike prisklasser. Her lønner det seg å handle parmesan, fremfor i de mer fancy butikkene, spesielt laget for turister.

 

 

 

Se andre nyttige tips om Roma!