Print Friendly, PDF & Email

Keiseren av Roma

CapKeiseren av Roma 1pelenDamm-2024

Med sin sedvanlige muntre, men likevel akademiske stil, forteller historiker og forfatter Mary Beard den endelige historien om den romerske keiseren, og de fargerike personlighetene som har bekledd denne rollen gjennom århundrer.

I sin internasjonale bestselger SPQR gjenga Beard den tusen år lange fortellingen om det antikke Romerriket. Nå retter hun søkelyset mot keiserne som styrte det, fra Julius Caesar (drept i et attentat 44 fvt.) til Alexander Severus (drept i et attentat 235 evt.). Keiseren av Roma er ingen tradisjonell kronologisk gjennom gang av romerske keisere, der den ene presenteres etter den andre – den gale Caligula, monsteret Nero, filosofen Aurelius.
Snarere stiller Beard større spørsmål: Hvilken makt hadde de faktisk? Var det romerske keiserpalasset virkelig så blodstenkt? Hun sporer keiseren opp i sitt hjem, ved veddeløpsbanen, på reisene hans, til og med på hans siste reise. Hun introduserer oss for koner og elskerinner, rivaler og slaver, hoffnarrer og soldater – og mannen i gata som la tiggerbrev i hendene hans.
Keiseren av Roma går rett til hjertet av hva romerne selv (og vi) legger i det å være romer, og gir oss en gjennomgang av romersk historie som ikke likner noe annet du har lest.