Print Friendly, PDF & Email
ROMA: Se Peterskirken i nøkkelhullet 1
Peterskirken i Roma gjennom nøkkelhullet

På Aventin, en av Romas syv høyder, sørvest for Colosseum, ligger Malterserordenens plass, Piazza dei Cavalieri di Malta. Her er et lite, men meget vakkert utsiktspunkt, om enn på en noe annen måte enn det jeg omtalte i artikkelen om Pincio.

Hvis du titter gjennom nøkkelhullet på Priorato di Malta, i porten til tempelriddernes hage og kirke, åpenbarer det seg et vakkert skue over mot Vatikanet. Du ser Peterskirken langt i det fjerne, perfekt rammet inn av tempelriddernes etter hvert svært så berømte nøkkelhull. Kirken og haven på innsiden av porten ble tegnet av Piranes på slutten av 1700-tallet. Her kommer du ikke inn uten etter avtale, men nøkkelhullet er en opplevelse i seg selv.

 

ROMA: Se Peterskirken i nøkkelhullet 2Jeg foreslår at du tar metroen til Piramide. Ta sikte på Caius Cestius-pyramiden og fortsett inn i Via Marmorata. Etter noen minutter kommer du til et stort kryss. Her går du inn i Via Asinio Pollione og fortsetter videre opp Via di Porta Lavernale til Piazza dei Cavalieri di Malta.

Ved Piramide finner du forresten den såkalte ”ikke-katolske kirkegård”. Å kalle den ”den protestantiske kirkegård” er feil. Her ligger berømtheter som P.A. Munch, Shelly og Keats, for å nevne noen. Ønsker du et besøk her, kanskje med guide, gå inn på denne adressen: http://cemeteryrome.it/

 

 

ROMA: Se Peterskirken i nøkkelhullet 3Etter å ha sett Peterskirken gjennom nøkkelhullet foreslår jeg at du tar deg til fots ned til et annet hull, nemlig Bocca della verità, Sannhetens munn. Denne severdigheten ligger ved den vakre kirken Santa Maria in Cosmedin, i enden av Circus Maximus. Bocca della verità er en stor marmormaske. Sagnet forteller at romerne brukte den ved edsavleggelse. Den svergende stakk sin hånd i maskens åpne munn. Prøv selv, hvis du tør. Løgnere mister nemlig hånden i forsøket.

Santa Maria in Cosmedin er verdt et besøk. Den er en av Romas eldste kirker, opprinnelig bygd i en tidlig periode etter at keiser Konstantin innførte kristendommen. Det er kanskje godt å sette seg ned litt og hvile bena etter en spasertur på Aventinhøyden.

Hvis sulten nå begynner å gnage og det begynner å nærme seg lunsjtider, vil jeg anbefale at du tar deg over til Trastevere via Ponte Palatino. På høyre side, mellom Ponte Palatino og Tiberøya, ser du restene av Romas eldste bro, Ponte Rotto (Rotto betyr ødelagt – altså den ødelagte broen), som ble bygget ca. 200 år f.kr. Gå bare innover i Trastevere og velg og vrak i hyggelige spisesteder.

Lar du deg inspirere til å kunne noen fraser på italiensk og ønsker å gå på kurs i italiensk finner du en landsdekkende oversikt over italienskkurs på Kursagenten.no.