Print Friendly, PDF & Email

Hendrik Christian Andersen

Hendrik Christian Andersen 1

Norsk-amerikansk billedhugger

17. april 1872 – 19. desember 1940

Det er med andre ord to H.C. Andersen som har tilknytning til Roma. Den norsk-amerikanske representanten er vel ikke fullt så kjent som sin «navnebror».

Å kalle ham nordmann er også nærmest en overdrivelse, siden hans foreldre flyttet til Newport på Rhode Island i USA da han bare var ett år gammel.

Andersen er den eneste norskfødte som har eget museum i Roma. Det ligger litt nord for Piazza del Popolo, i Via Pasquale Stanislao Mancini 20.

Han vokste opp i USA, studerte i Paris og deretter i Napoli, hvor han fordypet seg i kunst fra antikken ved byens museum. Han kom til Roma i 1897 og ble voldsomt fasinert av byen og dens kunst.

To år senere traff han forfatteren Henry James i Roma. De holdt kontakten via brev mellom Roma og London, der Henry James bodde.

Etter et kort opphold i USA på begynnelsen av 1900-tallet, dro han og tilbake til Roma sammen med sin mor, bror og svigerinnen til sin eldste, men avdøde bror.

Hendrik Christian Andersen 2Han var svært opptatt av antikkens kunstform og produserte gedigne arbeider, inspirert av denne kunstretningen. Det var imidlertid liten interesse generelt for denne retningen på begynnelsen av 1900-tallet.

Mange av hans arbeider befinner seg i Andersen-museet.

Her er det dessuten en mengde materiale i forbindelse med Andersens store drøm om å lage «Verdensbyen». Byen skulle være verdens hovedstad og stå for fredelig sameksistens og en møteplass for vitenskap, religion, politikk og kunst.

Hendrik Christian Andersen 3Han forsøkte å få realisert prosjektet gjennom en bok om «Verdensbyen», som ble distribuert til politiske ledere og regjeringer. I 1926 forsøkte han med hjelp av Mussolini å realisere sin drøm. Mussolini lovet ham et område like utenfor Roma, men det ble med løftene. Isteden tok Mussolini i 1936 iniativ til et anlegg på samme sted, som skulle symbolisere den italienske fascisme. Dette kan vi se på høyre side før vi kommer til tettbebyggelsen utenfor Roma, når vi er på vei fra flyplassen, Fiumicino.

Hendrik Christian Andersen ligger begravet på «Den ikke-katolske kirkegård» i Roma, i kirkegårdens eneste mausoleum.

TILBAKE