Jan E. Hansen

Jan Erik HansJan E. Hansen 1en ble født den 1. november i 1959 på Lunner i Hadeland, og vokste opp på Grefsen.

Jan E. Hansen var språkmektig og startet sin journalistkarriere i riksmålsbevegelsens avis, «Frisprog», mens han gikk på latinlinjen. I 1980 ble han journalist i Morgenbladet.

I 1984 begynte han i Aftenposten og ble en meget anerkjent teaterkritiker. Senere ble han kulturredaktør.

I 2000 mottok han «Gullpennen» fra Riksmålsforbundet, en pris som de årlig deler ut til en medarbeider i dags- eller ukepressen.

Bildet er hentet fra Arnt Stefansens billedbrev,
«Jan E. Hansens Roma». Klikk på bildet for å
gå til billedbrevet.

Jan E. Hansens første møte med Roma var den 22. februar i 1977. Han ble lidenskapelig forelsket i byen. Denne dagen feiret han som sin «Romerske fødselsdag», inspirert av Goethe, og som også den danske billedhuggeren Bertel Thorvaldsen gjorde. Han oppfordret alle andre til å gjøre det samme på dagen for sitt første møte med Roma.

Det var ikke bare nordmenn som satt pris på Jan E. Hansens Romaengasjement. I 2006 fikk han «Ordine al merito della Repubblica Italiana», som er Italias fremste fortjenesteorden.

I 2004 tok han spranget og bosatte seg fast i Roma, med adresse i Via Bocca di Leone, ikke langt fra Spansketrappen. Da sa han opp sin faste stilling i Aftenposten, men vi kunne glede oss over hans faste spalte i avisen helt frem til 2011.

I desember 2011 ble han syk. Han ble innlagt på hospitalet, Fatebenefratelli, på Tiberøya, der han måtte amputere høyre ben. Han ble fraktet til Norge for rekonvalesens.  Han hadde et brennende ønske om å komme tilbake til Roma. Da hans venn, Kjell Arild Pollestad, på denne tiden skulle ha en gruppe med til Roma, ba Jan E. Hansen om å få være med.

Jan E. Hansen 2Etter å ha returnert til Norge, fikk han noen uker senere beskjed om at hans opphold som rekonvalesent var over, og at man var i ferd med å finne et egnet bosted i Osloområdet.
Dette var langt utenfor Jan E. Hansens planer og han gikk straks i gang med å planlegge sin retur til Roma. Bare noen dager senere satt han på flyet tilbake.

Mens han noen uker bodde på et hotell like bak Pantheon, satt hans venner himmel og jord i bevegelse for å finne en fast bopel som egnet seg for en rullestolbruker.

Han flyttet til leilighet i Vicolo dei Falegnami 40, ved inngangen til Jødekvarteret, ikke langt fra Largo di Torre Argentina og Pompeius teater. Herfra var det heller ikke langt å rulle til Piazza della Rotonda, Pantheon og Tempio bar. Dette har blitt mange nordmenns faste møteplass og det snakkes nesten alltid norsk ved noen av bordene.

Han het Jan E. blant venner, og han inviterte dem svært gjerne hjem til seg i leiligheten. Han hadde stor interesse for mat, og var særdeles opptatt av å lage spaghetti ala carbonara på korrekt måte.
I smuget, inn til gården, der inngangen til leiligheten lå, har venner fått laget en minneplate som forteller at her bodde den norske journalisten Jan E. Hansen fra 2012 til 2020

Jan E. Hansen 3Jan E. Hansen var stamgjest på Tempio bar og hadde sin faste plass til høyre for inngangsdøren. Der kunne han skue utover det han mente var verdens beste utsikt: mot Pantheon. Også her har venner fått laget en minneplate som er festet på veggen der han satt.

På hans fødselsdag og hans dødsdag «reserverer» betjeningen hans bord og plasserer bøkene, vin, glass og askebeger der han alltid hadde sin plass.

På sin 60-årsdag inviterte han sine venner til et glass prosecco på Tempio bar. Det var over 100 gjester til stede og Tempio var reservert for anledningen. Deretter gikk veien videre til Tre Scalini på Piazza Navona for lunsj. Det ble noen minneverdige timer, med god mat, god vin, gode taler og underholdning.

Ikke lenge etter ble han igjen alvorlig syk og ble fraktet til Oslo og innlagt på Ahus. Det andre benet var ikke til å redde og måtte også amputeres. Deretter gikk det fort i gal retning og Jan E. Hansen døde 12. februar i 2020.

Jan E. Hansen delte Roma med mange, som cicerone og i sitt forfatterskap

I samarbeid med Temareiser Fredrikstad arrangerte han reisen, «Drømmen om Roma». Senere kom reisen, «Det sakrale og profane Roma», som var et samarbeid med Kjell Arild Pollestad. På NRK og i bokform har vi kunnet glede oss over serien og boken, «Tre muntre herrer i Roma».

I mange år tok han imot grupper og var en ettertraktet kåsør og cicerone. De siste årene, da han satt i rullestol, ble omvisningen begrenset til området rundt Pantheon. Temaet var, «Roma – 3000 år på 3 timer».

Ved oppholdet i Oslo i 2012 var han godt i gang med boken «Med ett ben på jorden». Det tok imidlertid tid å få den ferdig, da han ikke lenger kunne benytte tastatur, pga. en fremskreden nervesykdom. Det meste av boken er skrevet for hånd! Den utkom i 2016. I tillegg til et titalls andre bøker, har han forfattet og vært medforfatter i flere som omhandler Roma.
Jan E. Hansen 4
«Jan E. Hansen var et overflødighetshorn av et menneske. Han ga raust av seg selv gjennom journalistikk, bøker, samtaler og som veiviser for tusenvis av Roma-farere», skriver Harald Stanghelle.

Jan E. Hansen har sagt: «Jeg er avhengig av å bo her og kan ikke tenke meg noe annet sted å bo. Noen av oss blir værende her fordi vi opplever å komme hjem.»

Han hviler nå på Vestre Gravlund i Oslo, i armlengdes avstand fra sin venn, Andre Bjerke.

I tillegg til Arnt Stefansens reisebrev, Jan E. Hansens Roma, har Petter Stocke-Nicolaisen, redaksjonssjef i kommunikasjonsavdelingen, Oslo katolske bispedømme, intervjuet Jan E. Hansen og produsert fire filmer:
Piazza della Minerva, Pantheon, Fontana di Trevi og Olavsalteret