Print Friendly, PDF & Email

En tur til Galleria Borghese

En tur til Galleria Borghese 1

I Borgheseparken, i gangavstand fra sentrum av Roma, ligger en perle som det er vel verdt å bruke en formiddag på å besøke. Det er Galleria Borghese.

Hvis du er interessert i skulptur og billedkunst, særlig fra renessansen og barokken, da er et besøk her et stort høydepunkt. Galleria Borghese inneholder en stor samling med verker av blant annet Leonardo da Vinci, Rafael, Tizian, Caravaggio, Bernini og Rubens. Villaen, som huser dette museet og galleriet over to etasjer, ble bygget av kunstelskeren kardinal Scipione Borghese.

Ønsker du å ta en taxi, stopper denne bare 2 minutter fra galleriet. Hvis du vil gå, anbefaler vi deg å gå inn på Metroen til venstre for Spansketrappen. Her går det en rulletrapp. Velg merkingen til Via Veneto. Du kommer opp rett ved siden av Harry’s bar. Kom deg over til Borghesesiden av dette trafikkerte området og gå opp Viale Museo Borghese. Turen over parken tar ca. ti minutter. Velger du rulletrappen som er merket Villa Borghese ender du opp i et øde område og relativt langt fra galleriet.

En tur til Galleria Borghese 2Ett av høydepunktene er etter min mening Berninis skulptur, Proserpinas bortførelse. Pluto, den mektige guden i underverden, tar med seg Ceres datter Proserpina til Hades. Ceres ber til Jupiter og sørger for at datteren får komme tilbake til jorden hvert halvår. Derfor dekkes jorden hver vår av et teppe av blomster. At det går an å lage noe så levende og vakkert i marmor er nesten ufattelig. Her finner du også et annet mesterverk av Gian Lorenzo Bernini, der han har fanget det øyeblikket da den skjønne nymfen Daphne blir jaget av den amorøse Apollo mens hun er i ferd med å bli forvandlet til et laurbærtre.

En tur til Galleria Borghese 3

Caravaggio kommer vi heldigvis heller ikke utenom. Her finner du blant annet hans Madonna av Palafrenieri. Maleriet ble etter bare en måned fjernet fra sognekirken for Vatikanet, Sant’Anna dei Palafrenieri på Via di Porta Angelica i Borgo. Her viser Michelangelo Merisi da Caravaggio det kraftige og levende uttrykket i barokkmaleriet. Bildet er typisk for kunsten i motreformasjonen og illustrerer hvordan Maria lærer Jesus å knuse slangen, symbolet på synd og kjetteri.

Slik kunne vi vel fortsette å fordype oss i galleriets overflod. Når du går rundt her får du helt sikkert tanken, ”Å ja, er det her den er. Dette har jeg jo sett bilder av mange ganger!”

 

Bestill billetter på nett før du reiser fra Norge

For å komme inn er det obligatorisk å ha reservert billetter på forhånd. Reserver i god tid før avreise fra Norge. Villaen tillater kun 360 besøkende samtidig. Du bestiller en fast besøkstid på 2 timer. Det begynner klokken 09.00 om morgenen. Siste ”runde” er fra 17.00 til 19.00.

Her må du forhåndsbestille billetter. Husk å møte opp minst 30 minutter før reservert tid for å hente billettene. Det er tillatt å fotografere, men vesker og bager blir godt tatt hånd om i garderoben mens du nyter utstillingen.

Start besøket så tidlig at det passer inn med lunsj etter besøket, for eksempel fra 11.00 til 13.00. Jeg foreslår at du etter to timer i galleriet går til høyre når du kommer ut og følger pilenene merket Pincio. Du kommer da til terrassen ovenfor Piazza del Popolo.  Her får du en fantastisk utsikt over byen, med kuppelen på Peterskirken som et vakkert skue på den andre siden av Tiberen.

Gå ned skråningen og trappene til Piazza del Popolo. Gå til venstre over plassen i retning tvillingkirkene og fortsett inn i Via del Babuino. Jeg anbefaler et besøk i L’Enoteca Antica i Via della Croce 76. Dette er et meget populært sted og du kan velge å sette deg og spise småretter ved den bueformede bardisken rett på innsiden, eller bestille et bord i restauranten lenger inn i lokalet. Du må nok regne med å måtte vente litt på bord, men da kan du kanskje nyte et glass vin ved bardisken. Stedet er langt fra noen turistfelle og du fornemmer fort at du er blant fastboende romere. Dette til tross, betjeningen snakker godt engelsk.

Et annet, meget godt alternativ er å gå gaten til høyre for Korsoen, Via  di Ripetta. Fortsett forbi Ara Pacis og Augustus mausoleum. Litt lenger ned i gaten skifter den navn til Via della Scrofa. Fortsett til du på venstre side ser den smale gaten,  Vicolo della Vaccarella. Den ender opp på Piazza delle Coppelle, med Osteria da Mario, der det er godt å spise lunsj både inne og ute ved bord med smårutede duker.