Print Friendly, PDF & Email

Michelangelos Pietà – en hammer for mye

Michelangelos Pietà – en hammer for mye 1Den vakre marmorskulpturen, Pietà, som Michelangelo skapte tidlig i sin karriere, var opprinnelig ment som et gravmonument, bestilt av den franske kardinalen Jean de Bilheres, som døde i 1499.

Den ble flyttet til Peterskirken på 1800-tallet. Du finner den i kapellet til høyre med en gang du kommer inn i kirken.

Det påstås at Michelangelo var en arrogant og surmaget herre, misfornøyd med både seg selv og andre. Han så til og med på naturen som en fiende som måtte overvinnes.

Det bidro ikke i særlig grad til å bedre på hans humør at han overhørte en samtale mellom to personer som diskuterte hans nyskapning og som var sikre på at det måtte være kunstneren Cristoforo Solari som var ansvarlig for mesterverket.

Michelangelo skal ha blitt rasende og dypt fornærmet, med det resultat at han hamret inn sitt navn og opphav på beltet som Maria har over brystet. Oversatt til norsk står det: Michelangelo Bounarroti, Firenze, lagde denne.

Det er forøvrig det eneste verk den kjente kunstner har signert.

Det er imidlertid flere som har forsøkt å bruke hammer på den vakre skulpturen. I pinsen 1972 tok den mentalt forstyrrede geologen Laszio Toth hammeren fatt og slo løs på Maria mens han ropte, «Jeg er Jesus Kristus, jeg har steget ned fra de døde!»

Han greide å slå av Marias arm, et stykke av nesen og noe av et øyelokk. Tilstedeværende tilskuere tok marmorbitene som ble slått av. Noen av disse kom til rette, men ikke nesen. Den ble rekonstruert med et stykke av marmoren bak på ryggen. Det var et stort restaureringsarbeid å få Pietà tilbake til sin opprinnelige form. Dette er grunnen til at den nå står bak skuddsikkert glass.