Print Friendly, PDF & Email

Monti

Bydelen Monti er en av Romas eldste.  Ønsker du deg bort fra de store turiststrømmene, er dette litt bohemaktige området verdt et besøk.

Monti 1Bydelen ligger like bak Trajans forum og omrammes av de store gatene, Via Nazionale og Via Cavour. På din vei til Santa Maria Maggiore vil jeg anbefale en liten omvei og gå inn i Monti, istedenfor å gå rett opp til kirken.

Gå deg gjerne litt vill der inne. Jeg garanterer; du finner lett tilbake på rett spor.

Tidligere var Monti, som er flertallsordet for fjell eller høyde, et større område enn i dag og omfattet flere av Romas høyder.

Rione Monti var tett befolket, og besto i stor grad av folk fra lavere samfunnsklasser. Her var det typiske fattigkvarterer. Bordeller var også en del av «ingrediensen» i disse traktene.

Da Roma på 400-tallet og fremover ble rasert og vannforsyningen forsvant pga. ødelagte akvedukter, var det stor fraflytning fra høydene. Folk ville nærmere Tiberen, der det var tilgang på vann.

De som ble igjen her oppe ble ganske isolerte og de utviklet t.o.m. en særpreget dialekt. Det var lett å identifisere en «Monticiani» pga. språket.

Monti 2Dette området var Romas første av til sammen 22 regioner, eller rioni, og fikk betegnelsen Rione I Monti. Til å begynne med utgjorde Rione I Monti høydene Esquilin, Viminal, Celio, det meste av Quirinal, samt området rundt nåværende Termini.

Senere har Esquilin og Celio blitt skilt ut som egne regioner. Det har også området ved Termini, som har navnet Castro Pretorio. Navnet kommer fra Tiberius tid, da han anla kaserner til Pretoriagarden her. Nå er dette et tett bebygget boligområde.

Det Monti vi anbefaler deg å vandre i er derfor ikke Rione I Monti, men den lille bydelen mellom Via Nazionale og Via Cavour.

 

Monti 3Jeg ville ha slått meg ned på bydelens hovedtorg, Piazza della Madonne del Monti, for eksempel på La Bottega del Caffè, for noe godt i glasset eller et lett måltid.

Det finnes for øvrig en mengde steder å slå seg ned ved et bord, enten på nevnte piazza eller i en pittoresk bakgate i nærheten.

 

 

Monti 4Som Anders Hornslien skriver i sin bok, Roma – 100 unike opplevelser, er piazzaen selve hjertet i bydelen.

«Torget syder av liv nesten døgnet rundt. I helgene er det kulturarrangementer eller politiske møter, mens nabolagets unger tar en fotballkamp med kirkedøra som mål. Om kveldene koker det rundt torgets fontene……..Ikke sjelden har en eller flere tatt med seg en gitar og gir deg en konsert på kjøpet».

Klikk på bildet og få en oversikt over torget!

Salute!