Print Friendly, PDF & Email

Piazza di Sant’Eustachio


Piazza di Sant'Eustachio 1

Bare noen få skritt fra Pantheon ligger idylliske Piazza di Sant’Eustachio. Hvis du ønsker å komme deg bort fra menneskehavet på Piazza della Rotonda er dette et godt alternativ.

Her er det bemerkelsesverdig stille. Dessuten er det mye historie her, og ikke minst, et godt utvalg av små spisesteder, vinbarer og kaffebarer. Sistnevnte anses av mange å være Romas beste. Hvordan komme hit? Hvis du går ut av Pantheon og går 90 grader til venstre kommer du inn i gaten Salita dei Crescenzi. Ta sikte på den runde aviskiosken og gå derfra til venstre inn i Via di Sant’Eustachio.

Eustachio er også en av Romas bydeler, rione VIII, og omfatter kvartalene rett øst for Pantheon, mellom kirkene San Agostino i nord og San Andrea della Valle i sør. Piazza di Sant’Eustachio ligger midt i bydelen.

 

 

Piazza di Sant'Eustachio 2Legenden om Sant’Eustachio

Plassen er oppkalt etter Sant’Eustachio. Om han noen gang har levd er man ikke helt sikre på, men hvorom allting er, så har han i hvert fall fått sin egen plass – og til og med sin egen kirke! Som om det ikke skulle være nok har han til og med blitt opphav til logoen på ett av verdens mest kjente brennevinsmerker, Jägermeister!

Hvis du løfter blikket opp til toppen av fasaden på den barokke kirken, Sant’Eustachio, så får du øye på en bukk med et kors mellom hornene. Ja, nettopp, lik den du finner på Jägermeisteretiketten! Kort fortalt: Eustachio, eller Placidus, som han opprinnelig het, var høyere offiser i hæren til keiser Trajan. Ved et tilfelle fikk han øye på et hjortedyr og tok opp jakten på det. Plutselig stoppet dyret, så jegeren rett i øynene og spurte: «Hvorfor forfølger du meg?». Mellom hornene viste det seg et lysende kors. Placidus forstod raskt at han sto ansikt til ansikt med Kristus! Han ble omvendt og tok navnet Eustachio. En helt utrolig historie følger deretter, og han var utsatt for flere skjebnesvangre ulykker. Han endte som martyr og ble senere helgen, ikke overraskende for blant annet jegere og skogvoktere!

 

Piazza di Sant'Eustachio 3Tiberen går over sine bredder!

På en innfelt marmorplate, på hjørnet til høyre for inngangen til kirken, står det:

AN SAL M VD TIBERIS SERENO AERE AD HOC _______ SIG CREVIT NON DECEMBR ALEX VI P M AN III

Det er selvfølgelig latin og dessuten svært forkortet. I full tekst står det: ANNO SALUTE 1495 TIBERIS SERENO AERE AD HOC _____ SIGNUM CREVIT NONIS DECEMBRIS ALEXANDRI VI PONTIFCIS MAXIMI ANNO III.

Oversatt til norsk blir dette noe slikt som: I det nådens år 1495, på en klar dag, steg elven Tiber til dette merket. Den 5. desember i Alexander den VI’s III års pontifikat.

Streken angir at Tiberen denne dag sto 16.88 meter høyere enn normal vannstand. Slike plaketter finnes flere steder i Roma, blant annet til høyre for døren inn til kirken Santa Maria Sopra Minerva, på den andre siden av Pantheon.

 

Piazza di Sant'Eustachio 4Romas beste kaffebar?

På plassen ligger Sant’Eustachio Il Caffé , som mange hevder er Romas beste kaffebar.

Her har de laget kaffe siden 1936. De kjøper kaffebønner fra hele verden og brenner dem selv. Fra utsiden ser den ikke så imponerende ut, med et litt glorete inngangsparti og noen bord med stoler på utsiden. Men, når du kommer inn så forstår du raskt at dette er et sted hvor man virkelig kan kaffe!

 

 

Piazza di Sant'Eustachio 5Kirken Sant’Eustachio

Kirken er selvfølgelig oppkalt etter Eustachio og ble sannsynligvis bygget i det 8. århundre, kanskje tidligere. Pave Gregor II (715 – 731) gjorde kirken til en institusjon for å hjelpe fattige og syke.

Kirken ble restaurert i på slutten av 1100-tallet og nærmest totalt ombygd på 17 og 1800-tallet. Bare Kampanilen sto igjen fra middelalderbygningen. Alteret i bronse og marmor, som er fra 1700-tallet, er konstruert av Nicola Salvi, samme mann som tegnet Fontana di Trevi.

Som nevnt ovenfor pryder en bukk med et kors mellom hornene toppen av fasaden.