Pilegrimsvandring til Peterskirken
Helt siden middelalderen har Peterskirken i Roma vært et viktig pilegrimsmål. Så mange har det vært at man til tider måtte regulere trafikken over Ponte Sant’ Angeleo med et høyre og venstre felt. Trengselen har til og med vært så stor at flere har blitt trampet ned eller falt i Tiberen og druknet. Dette skjedde blant annet i jubelåret 1450 da over 200 pilegrimer omkom. Nå går det heldigvis mye roligere for seg!
Som Thomas Thiis-Evensen skriver i sin bok, Roma – 7 vandringer, er Peterskirken en av de fire valfartsstedene som til sammen danner et kors over Europa. Det er Peterskirken i sør, Jerusalem i øst, apostelen St. Jakobs gravmæle i Santiago de Compostela i vest og Olavskilden i Trondheim i nord.
Vi begynner vår vandring på Piazza di Tor Sanguigna, utenfor nordenden av Piazza Navona. Gå mot venstre og begynn vandringen i den vakre gaten, Via dei Coronari. Her har det vært gate helt siden keisertid, men da het den Via Recta, den rette gaten, og begynte helt oppe ved Piazza Colonna ved Via del Corso.
Navnet Coronari fikk den i middelalderen, da det dukket opp forretninger som solgte rosenkranser. Corona betyr krans eller ring og er for eksempel opphavet til vår hjemlige krone.
Via dei Coronari var på ingen måte noen transportetappe, snarere tvert imot! På gatehjørnene ser du små ovale bilder med Mariamotiv. Her skulle pilegrimene stoppe og be. Det kunne ta tid å komme seg ned til enden av denne gaten!
I denne gaten, i nr. 156 til 157, bodde på slutten av 1400-tallet den beryktede Cesare Borgias elskerinne, Fiammetta. Cesare Borgia er sønn av den ikke mindre beryktede pave Alexander VI.
Som ellers i denne byen er vannet i fontenen på den lille plassen, halveis inn i gaten, drikkelig.
I dag selges det få rosenkranser i Via dei Coronari. Nå er det antikvitetshandlerne som har overtatt lokalene. Dette har blitt Romas antikvitetsgate, akkurat som Via Condotti oppe ved Spansketrappen er Romas motegate.
Vel nede i enden av gaten deler den seg, slik at det dannes en trekant. Romerne ga dette området navnet Zampa D’oca, Gåsefoten. Når du ser på kartet, forstår du hvorfor. Første del av vandringen ender i den sterkt trafikkerte Lungotevere degli Altoviti. Heldigvis er krysset lysregulert!
På den andre siden står Paulus og Peter og ønsker deg velkommen til Ponte San’ Angelo, sammen med Berninis engler, de som har gitt broen sitt navn.
Englene forteller Jesu lidelsehistorie. Hver engel bærer på et symbol som illustrerer de ulike fasene frem til korsfestelsen. Det er den kjente barokkunstneren Gian Lorenzo Bernini som skal ha æren for disse vakre skulpurene. Så vakre er de at paven besluttet å bevare de første originalene innendørs. Disse er nå å finne i kirken Sant Andreas delle Fratte, som ligger til høyre for Spansketrappen.
På toppen av Castel Sant’Angelo ser du erkeengelen Sant Michael. Han er i ferd med å sette sverdet i sliret. Grunnen til dette er et under som skjedde i år 590 da pave Gregor den Store under en prosesjon ba om at pestens herjinger nå måtte stoppe. Da fikk han et syn, der Sant Michael åpenbarte seg på himmelen over Hadrians mausoleum, i ferd med å stikke sverdet i sliret. Dette ble sett på som et tegn på at bønnene var blitt hørt. I takknemlighet beordret paven at det skulle lages en skulptur av erkeengelen og at denne skulle plasseres på toppen av mausoleet. Derav navnet, Castel Sant’Angelo.
Vel over broen begynner vår vandring opp mot vårt endelige mål, Peterskirken. Vi forserer en mengde gateselgere og ender opp ved nok en svært trafikkert gate. Også her er det heldigvis lysregulering. Vi kommer oss over til den andre siden, sammen med et femtitalls andre «pilegrimer» og begynner vår siste etappe, opp Via della Conciliazione, eller Forsoningsgaten, som den heter på norsk.
Vi må faktisk takke Musolini for denne gaten, da han er sterkt medvirkende til dens tilblivelse i første halvdel av 1900-tallet. Den ble nemlig etablert i forbindelse med forsoningen mellom den italienske stat og paven i 1929, da paven og nasjonalstaten endelig sluttet fred og ble enige om at det skulle opprettes en ny stat, Vatikanstaten, med paven som overhode.
Høyst sannsynlig er det kø for å komme inn i kirken. Heldigvis beveger den seg relativt fort, så selv om den begynner midt mellom Berninis to kolonader og den slynger seg langs høyre side, tar det ikke mer enn 20 – 30 minutter å komme inn. Det som forårsaker køen er sikkerhetskontrollen. Husk å ikke ha med deg kniver eller andre skumle gjenstander. Her fungerer det som i innsjekkingsprosedyren når du skal ut å fly.
Unngå kø til Vatikanmuseet!
Husk å reservere billetter til museet før du reiser fra Norge! Som regel er køen for å komme inn i Peterskirken bare barnematen i forhold til den endeløse køen som møter deg på vei opp ved murene til museets hovedinngang, til høyre for kirken. Klikk deg inn på denne adressen http://biglietteriamusei.vatican.va/musei/tickets/index.html og reserver billetter. Jeg skal love deg at det er en herlig følelse å bare gå forbi hele køen og bli scannet inn ved hoveinngangen, der du går inn og henter dine billetter i skranken til venstre. Vær likevel ut i litt god tid, helst 30 minutter før din avtale, og ta med like mange vouchers som dere er deltakere. Hver deltaker skal nemlig registreres via en scanner som leser strekkoden på den medbragte voucher, før man slippes inn i forhallen der billettene hentes.
Tidligere kunne du komme inn bakveien til Peterskirken gjennom Vatikanmuseet og det Sixtinske kapell. Nå er ikke dette lenger mulig uten å være i følget til en guide.
Planlegg dagen – start tidlig, og få med lunsjen!
For å få mest ut av dagen, inklusiv lunsj mellom klokken 13.00 og 15.00, anbefaler jeg at du starter så tidlig at besøket i Vatikanmuseet begynner klokken 11.00 senest. Det betyr at du tar fatt på «pilegrimsvandringen» i Via dei Coronari rundt klokken 09.00.
I nærheten av Vatikanet kan jeg anbefale Tre Pupazzi – Borgo Pio 183 , bare noen få minutter fra Petersplassen. Her kan du velge å spise inne eller ute. Dette er en familiedrevet restaurant som også serverer fantastisk pizza til lunsj.
Her blir det fort fullt, så forsøk å ikke komme særlig senere enn kvart over ett, eller ring og bestill bord på forhånd: +39 347 2469543 e mail carlomassa70@gmail.com