Gode restauranter i Roma
Her får du oversikt over en rekke gode restauranter og andre spisesteder i Roma. Det skal ikke gå mange meterne fra «turistfellene» før du finner steder der lokalbefolkningen også spiser. Det er sagt at hvis du ser en katolsk prest gå inn på et spisested, følg samme eksempel! Der er det høyst sannsynlig både rimelig og godt!
Lange lunsjer og sene middager
Noe av det aller hyggeligste er å slå seg ned ved et bord, og de er det mange av i Roma. Sett for all del av god tid til lunsj og middag. Det er nok å velge mellom – i alle prisklasser! Det anbefales å spise en tidlig frokost og bruke tiden fram til lunsj for utforsking av byen og dens severdigheter. Deretter kan du ”sveve fritt”, som professor Thomas Thiis-Evensen uttrykker det i sin bok,” Roma – syv vandringer”.
Frokost på hotellet eller på bar?
Frokosten, «colazione», er ikke dagens viktigste måltid for en romer. Den består ofte av en kopp espresso og en cornetto. Hvis du ikke er fornøyd med frokosttilbudet på hotellet kan et barbesøk være et godt alternativ. Dagens ferske delikatesser ligger stablet i glassdisken. Velg en panino (rundstykke) eller en tramezzino (sandwich). Hvis du ønsker å innta frokosten stående, sier du ”al banco” til damen i kassen. Du kan også bestille ”alla tavola”, da du betaler for å bli servert ved etablissementets bord.
Lunsj og middag
Lunsjen, ”pranzo”, er hovedmåltidet for en romer. For oss nordmenn blir det derfor ofte to hovedmåltider når vi er i Roma. Etter å ha benyttet apostlenes hester hele formiddagen er det deilig å sette seg ned ved et bord og nyte en god lunsj. Hvis vi ser bort fra de typiske turistfellene, som har ”innpiskere” på vakt hele dagen, serveres lunsj mellom klokken 13.00 og 15.00.
Bestiller du bord til klokken 19.00 for middag, ”cena”, er du nok blant de første gjestene. Vanligvis begynner bordene å fylles opp mellom klokken 20.00 og 21.00. I enkelte restauranter kan det lønne seg å stikke innom i lunsjen for å bestille bord til kveldens middag for å være sikret plass.
Store prisvariasjoner
Oversikten nedenfor kan gi en indikasjon på prisnivå. Men – i Roma, som ellers i verden, sier den ingenting om kvaliteten på mat eller service. Dessuten har disse begrepene blitt mer vannet ut, så oversikten må kun sees på som en indikasjon.
Når det gjelder prisnivå er beliggenhet vel så viktig som type spisested. Velger du å sette deg ned på Piazza Navona, er du garantert å måtte betale betydelig mer enn på et tilsvarende sted i en av gatene innenfor.
Et par tips for deg med lavbudsjett:
Det koster som sagt mindre å stå og spise enn å sette seg ned ved et bord. Setter du deg ved et bord får du nesten uten unntak et obligatorisk tillegg i prisen for «brød og duk». Ofte står det bare «pane» på regningen, og tillegget pleier å ligge på mellom 1 og 2 euro pr. gjest.
Rundt klokken 20.00 kan du på flere steder spise gratis aperitivo dersom du kjøper noe å drikke i baren. Du må være på rett sted til rett tid. Som regel fylles ikke fatene opp med disse smårettene når de er tomme.
En meny i Italia er noe annerledes enn i Norge. Tar du «det hele» blir du garantantert mett – og vel så det!
Det beste tipset er kanskje derfor å be om en porsjon på deling dersom dere er to. Det er helt vanlig å gjøre det i Roma. Da kommer dere ut av det til halve prisen!
Klikk her for å få en kort innføring i den italienske menyen!
Jeg har vært i Roma utallige ganger, og jeg har venner i byen som har anbefalt meg sine favoritter. Det må innrømmes at mine kunnskaper om gode steder å innta lunsj og middag er sterkt preget av anbefalinger jeg har fått av to av de «tre muntre herrer», Jan E. Hansen og Thomas Thiis-Evensen.