Print Friendly, PDF & Email

Santa Scala

Da Martin Luther snudde i trappen

Vinteren 1510 – 1511 var Martin Luther på pilegrimsreise til Roma. Turen gikk til fots, og han innlosjerte seg i klostre underveis.

Hans illusjoner om den hellige stad og kirken fikk seg imidlertid en alvorlig knekk da han oppdaget kardinalenes og pavens dekadanse og fornøyelsessyke. Kirken hadde under renessansepavene på 14- og 1500- tallet utviklet seg til et fyrstelig hoff som pekte ut sine ledere blant en søkkrik adel. Luther oppdaget til sin forferdelse hvilken uanstendighet, blasfemi og udugelighet som hersket blant de geistlige.

Santa Scala - den hellige trappen 1
Scala Santa – Den hellige trapp

I en av bygningene ved Laterankirken ligger det et kapell med en trapp, Santa Scala, som ifølge legenden er den som Jesus gikk opp da han måtte stå til rette for Pontius Pilatus. Den skal ha blitt fraktet hit av keiser Konstantins mor, Helena, som var en ivrig relikviesamler.

Pave Julius II hadde utstedt et dekret som lovet avlat til alle som gikk opp trappen til kapellet på sine knær. Martin Luther tok også del i denne botsøvelsen og begynte sin vandring, krypende opp trappen. Plutselig hørte han en tordenrøst som sa: «Den rettferdige skal leve ved tro.» (Se Rom. 1,17)

Luther reiste seg, snudde og gikk ned fra trappen. Reformasjonen var i gang!

I oktober 1517 eksploderte det hele med de berømte tesene på kirkedøren i Wittenberg, noe som førte til at halve den katolske menigheten falt fra. Den daværende pave, Leo X, skal, etter hva Thomas Thiis-Evensen skriver i boken «Roma – syv vandringer», ha vært ute på fasanjakt da kureren kom løpende med bannbullen for signering. Hadde han ant konsekvensene, ville han nok i det minste gått av hesten!

Gå tilbake til Kirker.