Forum Romanum

Forum Romanum 1Forum Romanum var i antikken senteret for politikk, handel og religion. Området grenser mot de to høydene, Palatin og Kapitol. Ordet “forum” kommer sannsynligvis av det greske ordet “foras”, som betyr “utenfor”. “Utenfor” heter “fuori” på italiensk.  Ifølge legenden var det Romulus som anla byen Roma, og da lå den på Palatinhøyden med forsvarsverk rundt seg. Området som fikk navnet Forum Romanum lå altså utenfor murene.

 

Før dreneringsarbeid ble iverksatt noen hundreår før vår tidsregning var dette et usunt sumpområde. Etruskerkongen Tarquinius Priscus (616 – 578 f. kr.) har fått æren for å ha konstruert det første avløpssystemet i Roma. Fremdeles kan vi se rester av Cloaca Maxima, der den renner ut i Tiberen, rett ved Tiberøya.

Før du eventuelt går inn på området anbefaler jeg deg først å få et overblikk. Det gjør du best ved å gå trappene opp til kapitol, Piazza Campidoglio, forbi Marcus Eurelius rytterstatue, og ned til høyre forbi Romas rådhus, som du har rett frem for deg. Litt lenger nede i Via del Campidoglio åpenbarer det seg et fantastisk skue over hele Forum Romanum, med Palatinhøyden til høyre og Colosseum og Titusbuen i det fjerne.

 

Se pkt. A i oversiktskartet nederst på siden. Hvis du vil enda nærmere, uten å gå inn, kan du også gå til utsiktspunktet på den andre siden av rådhuset, dvs. pkt. B i oversiktskartet. Noen nøyer seg med dette, mens andre ønsker å gå ned for å ta og kjenne på flere tusen år gammel kultur. I så tilfelle går du ned trappen bak Vittorio Emanuel II monumentet, og opp Via dei Fori Imperiali til du møter køen av de som skal inn på Forum (Se pkt. C i oversiktskartet).

 

Inntil for få år siden var det fri entré til Forum, men nå kreves det inngangsbillett.

For å slippe å stå i kø lønner det seg å forhåndsreservere billetter. Det kan du gjøre ved å gå inn via denne linken:

Forum Romanum 2Klikk deg inne på “Colosseum, Palatine Museum & Roman Forum”. Da får du en kombinasjonsbillett til de tre nevnte severdigheter. Du kan også bestille billetter på telefon 00 39 06 3996 7700.

 

Vi kan dele det antikke Romas historie inn i tre epoker:

Forum Romanum vokste fram under kongedømmet og fortsatte å ekspandere under republikken. I keisertiden ble etter hvert området for lite og nye fora, eller markeder, ble bygget utenfor det opprinnelige forum. På den andre siden av Via dei Fori Imperiali, mellom Via Cavour og Piazza Venezia, finner vi markedene til Vespasian, Nerva, Augustus og Trajan.

Forum Romanum var i bruk fram til 500-tallet. Da vandalene inntok byen midt på 400-tallet og utover forfalt de storslåtte bygningene. Da paven kom tilbake fra Avignon på slutten av 1300-tallet var området en beitemark og ble på folkemunne kalt “kuenga” (Campo Vaccino). Så kan man spørre seg hvem som vandaliserte mest, inntrengerne fra nord eller renessansepavene. De sistnevnte så på Forum Romanum og Colosseum som steinbrudd. Tonnevis med marmor og travertin ble fraktet ut og brukt til kirkebygg rundt om i byen. Så ille var det at kunstneren Rafael foreslo å nedlegge forbud mot denne aktiviteten, men han døde dessverre for tidlig til å forfølge saken.

 

Slik så Forum Romanum ut i sine glansdager.

Forum Romanum 3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Og slik ser det ut i dag!

Forum Romanum 4

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A og B: Utsiktspunkter
C: Inngang til Forum Romanum

1. Vespasians tempel
2. Concordtempelet
3. Saturntempelet
4. Rostra (Forum Romanums “talerstol”)
5. Antoninus Severus buen
6. Curia (senatet)
7. Basilica Julia
8. Fokassøylen
9. Via Sacra
10. Basilica Aemilia
11. Castor og Pollux tempel
12. Cæsars tempel
13. Faustina og Anoninus Pius tempel
14. Augustus tempel
15. Vestas tempel
16. Vestalinnenes hus
17. Romulus tempel
18. Constantins tempel
19. Titusbuen
20. Palatinhøyden