Print Friendly, PDF & Email

Det pittoreske Trastevere!

Det pittoreske Trastevere 1
Trastevere

Du bør sette av en formiddag i den hyggelige og maleriske bydelen på den andre siden av Tiberen, eller rettere sagt «over Tevere». Navnet Trastevere betyr nettopp det på latin. Trans Tiberim, eller Tevere, som elven heter på italiensk.

Her har det bodd folk i over 2700 år, bl.a. etruskere. Senere ble bydelen befolket av folk fra øst, syrere og jøder. Keiser Augustus innlemmet bydelen i Roma, som den 14. region. Keiser Aurelian lot sin berømte mur også omkranse Trastevere rundt 270 e.kr.

I ”moderne tid” ble Trastevere et typisk arbeiderstrøk. Nå er det etter hvert blitt et meget attraktivt og kanskje litt snobbete bohemstrøk – og selvfølgelig et eldorado for turister.

Hvis du er på Campo di Fiori, gå rett sørover og inn i Via dei Giubbonari, sving inn til høyre i Via dell’Arco del Monte, som fortsetter inn i Via del Pettinari. Gå over broen, Ponte Sisto. Dette er en av de få broene som kun er for fotgjengere. Broen ble bygget på bestilling av pave Sixtus IV (han som også har æren for det Sixtinske kapell i Vatikanet), og sto ferdig i 1479. Det var en bro her allerede i antikken, men da het den Pons Aurelius (Aurelius bro).

Når du endelig kommer deg over den svært trafikkerte Lungotevere Raffaello Sanzio, befinner du deg rett i utkanten av en av Romas mest sjarmerende bydeler.

Det pittoreske Trastevere 2
Vakker mosaikk i Santa'Maria in Trastevere

Santa Maria in Trastevere er blant de aller eldste kirkene i Roma og er etter all sannsynlighet bygget av pave Julius I, midt på 300-tallet. Etter manges mening er den også en av de aller vakreste.
Legenden sier at pave Callistus (217 – 222) skal ha blitt fengslet under keiser Aleksander Severus og sulteforet. Han ble kastet ut av et vindu og deretter ned i en brønn, hvor kirken Santa Maria in Trastevere nå står. Kirken har vakre mosaikkarbeider. Du finner den på torget som selvfølgelig bærer navnet Piazza St. Maria in Trastevere.

I de trange smugene finner du mange ulike butikker. Her kan du gjøre røverkjøp på blant annet sko!

 

 

Bruk gjerne formiddagen i Trastevere og avslutt med en lunsj på ett av de mange spisestedene i denne bydelen – på den andre siden av Tiberen.

Jeg anbefaler gjerne Capo de Fero i Via S. Cosimato 15. Den står på listen over spisesteder anbefalt av Den norske institutt i Roma, UiO, som holder til ikke så langt unna.

Les mer om vandringer i Roma!